Proiect Octopus Romania – Caracatițe, prietenii prematurilor

În martie 2017, m-am alăturat unuia dintre cele mai grozave proiecte: Octopus România – Caracatițe, prietenii prematurilor.
Echipa de proiect
– Coordonator de proiect: Dr. Maria Livia Ognean – preşedinte Asociaţia Baby Care Sibiu
– Responsabil financiar: Jurist Ana Maria Micu – coordonator evenimente Asociaţia Mâini Unite Sibiu
– Responsabil confecţionare caracatiţe: Ing. Luminiţa-Cristina Alil
– Coordonare voluntari: Gabriela Hila, Asociaţia Mâini Unite Sibiu
Acestor minunate doamne li s-au alăturat imediat zeci de voluntare de pe întreg teritoriul țării, care vor croșeta caracatițe pentru copilașii născuți prematur.
Să fac parte din echipa inițială este, pentru mine, un vis devenit realitate. E extraordinar să muncesc alături de aceste persoane minunate!
Vă voi împărtăși un rezumat al proiectului, odată cu invitație de a vizita blogul oficial al proiectului, unde puteți găsi mai multe informații legate de acesta 🙂

Rezumat (text preluat de pe pagina oficială a proiectului – linkul, la sfârșit)
Naşterea unui copil este, pentru majoritatea părinţilor, o bucurie. În cazul naşterii premature părinţii se confruntă cu îngrijorări, temeri şi foarte adesea cu separarea de copil perioade lungi de timp, săptămâni şi chiar luni de zile. Încă şi mai grea este însă lupta prematurilor, încă din primele minute de viaţă. Cu cât sunt mai mici cu atât le este mai dificilă lupta. Părăsirea mediului cald, liniştit, întunecat al uterului matern şi intrarea într-o lume rece, zgomotoasă şi luminoasă este doar una din sursele de stres. Prematurii trebuie să lupte pentru fiecare respiraţie, pentru fiecare gram de greutate, bătălii în care sunt ajutaţi de numeroase aparate şi urmăriţi de monitoare, dar în care le lipseşte siguranţa şi calmul din viaţa intrauterină. În afara acestor bătălii pentru supravieţuire prematurii continuă să se dezvolte. Iar studiile au arătat că dezvoltarea prematurilor este diferită în mediul extrauterin comparativ cu mediul intrauterin, iar aceasta a devenit baza îngrijilor developmentale. Scopul îngrijirilor developmentale este reducerea la minim a stresului legat de viaţa în afara uterului, iar intervenţiile developmentale sunt intervenţii care încearcă să “recreeze” mediul intrauterin şi stimulii săi pozitivi pentru dezvoltarea copilului. Poziţionarea copilului cu extremităţile în flexie în cuiburi speciale, atingerea, masajul, oferirea de lapte şi soluţii glucozate pe suzete pentru supt, reducerea luminii şi a zgomotului, minimalizarea şi gruparea manevrelor de îngrijire şi terapie şi îngrijirea de tip cangur, piele-la-piele sunt cele mai importante intervenţii developmentale care şi-au dovedit eficienţa în decursul ultimilor ani.
În 2013, în Danemarca a fost iniţiat un proiect care a avut rezultate interesante, confirmate recent şi de un spital din Anglia (Poole Hospital din Dorset). În cadrul proiectului danez, The Octo Project, au fost oferite prematurilor mici caracatiţe croşetate. Acestea au fost aşezate în incubatoare, în preajma prematurilor, în aşa fel încât aceştia să se poată prinde de ele. Rezultatul? Prematurii care au primit un astfel de “prieten” au fost mai liniştiţi, şi-au scos mai rar sondele şi tubuleţele, au avut respiraţie mai bună, bătăi cardiace mai regulate şi nivele crescute ale oxigenului în sânge. Explicaţia ar putea fi legată de tentaculele caracatiţelor care le-ar aduce aminte prematurilor de cordonul ombilical şi de siguranţa vieţii intrauterine.
Proiectul a fost rapid diseminat mai întâi în ţările nordice, dar în prezent tinde să se extindă în toată lumea. Caracatiţele au fost “adoptate” până în prezent în spitale din Danemarca (16 spitale), Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Belgia, Islanda, Insulele Feroe, Germania, Luxemburg, Turcia, Croaţia, Israel, Austria, Polonia, Italia dar şi în Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia. Aşa cum au atenţionat medici din Suedia, nu trebuie însă uitat că prematurii au un sistem imun insuficient dezvoltat ceea ce îi predispune la riscuri crescute pentru infecţii şi alergii. De aceea confecţionarea caracatiţelor trebuie să respecte anumite reguli, esenţiale pentru a nu pune în pericol viaţa prematurilor şi pentru a fi acceptate în maternităţi.
Ne propunem implementarea acestui proiect în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu – în terapia intensivă neonatală şi în secţia de prematuri – şi în oricare altă maternitate din România care doreşte acest lucru.

Leave your comment